Forside

Virkemiddelkatalog for biodiversitet

Biodiversitetsrådets virkemiddelkatalog indeholder en indledende kvalificering af syv udvalgte virkemidler, der i større eller mindre grad kan fremme biodiversiteten i Danmark. Formålet er at bidrage til hurtig prioritering af de virkemidler der har den største biodiversitetseffekt.

Det er Biodiversitetsrådets vurdering, at der er behov for et virkemiddelkatalog for biodiversitet, som kvalificerer og understøtter prioriteringen af de virkemidler, der samlet set og med størst sikkerhed kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet i Danmark.  

Formålet med Biodiversitetsrådets virkemiddelkatalog er at give et samlet overblik over udvalgte virkemidler og deres forventede biodiversitetseffekt. Biodiversitetsrådet har indtil nu lavet en kvalificering af syv virkemidler for biodiversitet, der i større eller mindre grad kan bidrage til den danske biodiversitetsindsats. De udvalgte virkemidler udgør ikke en fuldstændig liste, og de udgør ikke en anbefaling eller rangordning af hvilke virkemidler, der er de væsentligste i forhold den nationale biodiversitetsindsats.

De nuværende udvalgte virkemidler omfatter primært arealbaserede virkemidler, hvilket afspejler behovet for at skabe mere plads til beskyttet natur af høj kvalitet for at kunne løse biodiversitetskrisen. De syv udvalgte virkemidler, der forventes at bidrage til at fremme biodiversiteten i Danmark, er:

  • Etablering af naturnationalparker
  • Udlægning af urørt skov
  • Skovrejsning med biodiversitetsformål
  • Genopretning af ådale
  • Udtagning af lavbundsjorde
  • Genetablering af stenrev
  • Udplantning af ålegræs

Samspil med andre samfundsudfordringer

Tabet af biodiversitet er uløseligt forbundet med klimakrisen, og de syv virkemidlers samspil med andre væsentlige samfundsudfordringer bliver derfor også vurderet, så der, så vidt muligt, udnyttes muligheder for positive synergieffekter.

Biodiversitetsrådet vurderer, at en løbende udvikling af virkemiddelkataloget for biodiversitet vil kunne anvendes til at kvalificere den nødvendige prioritering og bidrage til, at den eksisterende og kommende indsats løbende kan justeres i forhold til aktuelle samfundsforhold, erfaringer med indsatsernes faktiske implementering, moniteringsdata og ny viden. Et virkemiddelkatalog for biodiversitet kan således blive et vigtigt værktøj til beslutningsstøtte, da det kan bidrage til en samlet vurdering af de biodiversitets- og samfundsmæssige fordele og ulemper ved ibrugtagen af de enkelte virkemidler. 

Kvalificeringen af virkemidlerne er baseret på Biodiversitetsrådets hidtidige analyser, særligt Årsrapport 2023 (kapitel 3), med fokus på status for virkemidlernes anvendelse og biodiversitetseffekt samt deres samspil med klima.

Læs mere om de syv virkemidler