Forside

Hvorfor skal vi have et virkemiddelkatalog for biodiversitet?

Det er Biodiversitetsrådets vurdering, at der er behov for et virkemiddelkatalog for biodiversitet, som kvalificerer og understøtter en forskningsbaseret prioriteringen af de virkemidler, der samlet set og med størst sikkerhed kan bidrage til at tabet af biodiversitet kan vendes til fremgang på land, i havet samt i søer og vandløb.

Et virkemiddel for biodiversitet kan beskrives som en målrettet indsats af kortere eller længere varighed, som ændrer betingelserne for biodiversiteten i positiv retning. Der findes en række forskellige typer af virkemidler, herunder økonomiske, juridiske, arealbaserede, planlægningsmæssige og sociale virkemidler, hvor sidstnævnte også kan indeholde borgerinddragende incitamenter.

Udviklingen af et samlet dynamisk virkemiddelmiddelkatalog for biodiversiteten i Danmark forudsætter en tilstrækkelig og kontinuerlig monitering af indsatserne og deres effekter, så det nødvendige data- og vidensgrundlag er tilgængeligt for en regelmæssig evaluering, om indsatserne er tilstrækkelige, eller om indsatserne skal øges eller tilpasses.

Hvad skal et virkemiddelkatalog kunne?

De væsentligste virkemidler forbedrer grundbetingelserne for biodiversiteten i Danmark gennem sikring af sammenhængende beskyttede områder, reduktion af de væsentligste presfaktorer samt genopretning af de naturlige økologiske processer. Udvælgelsen af virkemidler bør følge de grundlæggende principper for prioritering af biodiversitetsindsatser og fokusere på beskyttelse og genopretning af områder med høj biodiversitetsværdi eller -potentiale, før etablering af ny natur.

Derudover bør virkemiddelkataloget også indeholde en kvalificering af eksisterende og ofte anvendte indsatser, som vurderes at have en mindre eller slet ingen positiv biodiversitetseffekt. Derved kan et dynamisk virkemiddelkatalog blive et vigtigt værktøj til beslutningsstøtte og bidrage til, at den danske biodiversitetsindsats løbende kan justeres og fokuseres på de virkemidler, der har den største positive effekt på biodiversiteten.

Biodiversitetsrådet anbefaler, at et fremtidigt virkemiddelkatalog for biodiversitet indeholder følgende fire elementer:

  • Kvalificering af virkemidlets biodiversitetseffekt lokalt, nationalt og internationalt. I kvalificeringen indgår også vurdering af miljø- og forvaltningsmæssige betingelser, herunder behovet for reduktion af de væsentligste presfaktorer.
  • Vurdering af virkemidlets samspil med andre væsentlige samfundsudfordringer, så der, så vidt muligt, udnyttes muligheder for positive synergieffekter i forhold til klima og miljø samt øvrige væsentlige samfundsforhold, der skal håndteres i de kommende år.
  • Vurdering af virkemidlets samfundsøkonomiske betydning, herunder velfærds- og budgetøkonomiske konsekvenser ved implementering. I tilknytning hertil kan det belyses hvilke virkemidler, der vil være mest omkostningseffektive at gennemføre, når værdien af natur og biodiversitet medregnes.
  • Vurdering af mulige barrierer ved implementering af virkemidlet, herunder lovgivningsmæssige, økonomiske, politiske og holdningsmæssige aspekter.

De foreløbige virkemidler, der er at finde i Biodiversitetsrådets online virkemiddelkatalog er, med ovenstående anbefalinger i mente, endnu ikke fyldestgørende. Virkemiddelkataloget skal anses for værne dynamisk og manglende elementer vil løbende blive tilføjet.