Resume
Formålet med dette notat er at begrunde, hvorfor fiskeri med bundslæbende redskaber ikke er foreneligt med beskyttede havområder, hvis disse områder effektivt skal bidrage til forbedring af den marine biodiversitet.
DownloadViden
- Effekten på den marine biodiversitet
Formålet med dette notat er at begrunde, hvorfor fiskeri med bundslæbende redskaber ikke er foreneligt med beskyttede havområder, hvis disse områder effektivt skal bidrage til forbedring af den marine biodiversitet.
DownloadMellem 2017-2022 blev ca. 42 % af de danske farvande fisket med bundslæbende redskaber af danske fiskefartøjer. Områder såsom Kattegat og Skagerrak er blandt de havområder i verden, hvor der fiskes mest intensivt med bundslæbende redskaber. Biodiversitetsrådet estimerede i 2023, at cirka en tredjedel af det beskyttede areal bliver fisket aktivt med bundslæbende redskaber (Biodiversitetsrådet 2023). Selv for de beskyttede områder, der er udpeget af hensyn til levestederne på havbunden (habitatområder), foregår fiskeri med bundslæbende redskaber.
Figur 1. Omfanget af fiskeri udført af danske fiskefartøjer med bundslæbende redskaber i danske farvande i 2017-2022, baseret på data fra van der Reijden og Eigaard (2023). Grå og sorte spor markerer fiskeri med bundslæbende redskaber udenfor beskyttelsesordninger og røde spor markerer fiskeri med bundslæbende redskaber i havområder under beskyttelsesordninger. Jo mørkere farve, desto mere fiskeri har fundet sted i området.
De arter, som lever på og i havbunden, kan blive direkte påvirket af bundslæbende redskaber. Internationale litteraturstudier har vist, at bundfaunadødeligheden varierer
mellem 6-41 % per redskabspassage afhængigt af bundhabitat og redskabstype.
Samlet set viser de nationale og internationale studier, at fysisk forstyrrelse af havbunden fra fiskeri med bundslæbende redskaber har en stor negativ effekt på havbundens biodiversitet. Men derudover kan det også påvirke økosystemet i vandsøjlen og fx være med til at forstærke iltsvind.
Det er Biodiversitetsrådets vurdering, at tilstrækkelig store og funktionel sammenhængende områder, der repræsentativt og komplimentært dækker den brede marine biodiversitet, er et nødvendigt og effektivt redskab til at forbedre den marine biodiversitet i danske farvande, men det kræver, at områderne reelt beskyttes mod de væsentligste presfaktorer, herunder næringsstofforurening og fysisk forstyrrelse af havbunden.
Del denne side